miercuri, 2 octombrie 2013

Felii de cozonac cu mere si caramel

Nu imi place timpul de afara. Este frig si mohorat, dar singura consolare este ca pot da drumul la cuptor si ce poate fi mai bun, decat un aluat dospit, aromat cu un toping de caramel gustos?




Ingrediente:

Aluat:
60 ml apa calduta
30 g drojdie proaspata
55 g unt
80 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
600 g faina
60 g zahar
2 oua
1 praf de sare

Umplutura:
180 g zahar
2 lingurite scortisoara
45 g unt
1 mar mare

Caramel:
100 g zahar
35 g unt
75 ml smatana pentru frisca

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea aluatului. Dizolvam drojdia impreuna cu o lingura de zahar, in putin lapte caldut si lasam 5 minute sa se activeze.
Intr-un castron cernem faina si adaugam ouale, zaharul, apa calduta si restul de lapte. Adaugam drojdia activata si incepem sa framantam. Urmeaza apoi praful de sare, untul topit si extractul de vanilie. Framantam pana obtinem un aluat elastic, care nu se mai lipeste de mana. Daca este nevoie, mai adaugam putina faina.
Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si lasam la dospit, pana cand isi dubleaza volumul (~1 ora).
Dupa ce a dospit aluatul pregatim umplutura. Amestecam zaharul cu scortisoara apoi adaugam untul topit si amestecam pana se omogenizeaza. Marul il curatam si il taiem bucatele mici.
Intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, de 0,5 cm grosime. Ungem foaia cu untul topit amestecat cu zahar si scortisoara.
Taiem foaia in fasii de latimea tavii pentru cozonac. Presaram bucatele de mar pe prima fasie iar apoi o acoperim cu cea de-a doua fasie. Procedam la fel si cu restul fasiilor de aluat (eu am avut 4). Taiem apoi la interval de ~10 cm.
In tava tapetata cu hartie de copt asezam feliile in sir indian. Acoperim cu un servet de bucatarie si lasam 15 minute sa creasca.
Dam apoi tava la cuptor, la foc potrivit timp de ~40 de minute. Daca cozonacul se rumeneste prea tare deasupra, inainte sa fie copt si in interior, se acopera lejer cu folie de aluminiu si se mai lasa la cuptor, pana cand este copt.
Scoatem cozonacul pe un gratar de bucatarie si il lasam putin sa se raceasca.
Intre timp pregatim caramelul. Intr-o craticioara topim zaharul pana capata o culoare aurie. Adaugam untul si amestecam energic apoi adaugam smantana pentru frisca si lasam sa fiarba, cateva minute, pana cand se ingroasa putin. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca apoi turnam caramelul peste cozonac.
E de preferat sa fie mancat cat inca este caldut, alaturi de o cana de lapte sau de cafea :).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 comentarii:

  1. tare buna cred ca este combinatia asta!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bun trebuie sa fie! O idee buna ce merita notata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bun,eu am facut dupa reteta americana daca vrei sa te uiti pe : thepionnerwomen.com . Te rmaresc de mult si imi place foarte mult retetele tale !!!! Multumesc pentru timpul tau de a impartasi cu noi tot ce stii . Carolina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca it plac retetele mele. Te mai astept cu drag!

      Ștergere