marți, 30 aprilie 2013

Prajitura de vis

Nu eu am numit-o asa ci Mirela, de la care am preluat aceasta prajitura minunata. Mi-am propus de multa vreme sa o incerc, dar am asteptat o ocazie speciala. Pai si ce poate fi mai special decat 6 ani de vis petrecuti alaturi de jumatatea mea. Cand toata lumea sarbatorea Floriile, noi mai adaugam un an de convietuire "pasnica" :). Iar daca anii au fost de vis, si prajitura trebuia sa fie pe masura :).

La multi ani noua... iar pentru urmatorii ani imi doresc doar sanatate si intelegere!!!

Ingrediente:

Foi:
10 albusuri
1 praf de sare
10 linguri zahar
100 g nuca de cocos
3 linguri faina

Crema:
10 galbenusuri
10 linguri zahar
4 linguri lapte
400 g unt sau cub Rama

In plus avem nevoie de:
~20 de biscuiti simplii
200 g ciocolata amaruie
4 linguri ulei

Sirop:
3 linguri zahar
50 ml apa
3 linguri coniac

Mod de preparare:

Incepem cu pragatirea foilor. Din ingredientele de mai sus coacem doua foi. Fie facem aluatul si il impartim sau impartim ingredientele de la inceput. Mixam albusurile cu un praf de sare iar apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste iar spuma luceste. Amestecam nuca de cocos cu faina si o adaugam usor in spuma de albus. Amestecam usor, cu miscari de jos in sus pana se incorporeaza. 
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (25x35 cm), nivelam si coacem la foc potrivit pana se rumeneste foarte usor la suprafata. Se coc foarte repede, pentru ca sunt destul de subtiri.
Pentru crema mixam  galbenusurile cu zaharul pana se albesc apoi adaugam cele 4 linguri de lapte si le fierbem pe aburi pana se ingroasa (5-10 minute), amestecand continuu. Dam deoparte si lasam la racit.
Mixam untul la temperatura camerei pana cand devine spumos apoi adaugam treptat crema de galbenus si mixam pana se incorporeaza si devine o crema fina. Impartim crema in trei parti egale.
Pentru sirop caramelizam zaharul apoi il stingem cu apa si amestecam pana se topeste caramelul. Lasam sa se raceasca iar apoi adaugam coniacul.

Pe un platou asezam un blat iar apoi intindem o parte de crema, in strat uniform. Trecem biscuitii prin sirop si ii asezam peste crema.
Ciocolata o topim impreuna cu uleiul iar apoi o intindem in start uniform peste biscuiti. Dam prajitura la congelator pentru 5 minute, atat cat sa se intareasca ciocolata.
Peste stratul de ciocolata urmeaza a doua parte din crema iar apoi blatul de nuca de cocos. Peste blat intindem ultima parte de crema si nivelam. Ornam cu aschii de ciocolata si dam la frigider pentru 2-3 ore iar apoi putem taia prajitura.

Va garantez ca este o prajitura foarte fina si delicioasa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 comentarii:

  1. La multi, multi ani frumosi si fericiti impreuna!!! Prajitura este...exact asa cum spune si numele...de vis ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Paula. A fost foarte buna prajitura ;). Pupici!

      Ștergere
  2. Un adevarat deliciu de prajitura. Bravo Anca!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multi ani sanatosi impreuna! :-*
    ( Ina )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc draga mea. Multa sanatate si voua >:D<

      Ștergere
  4. Minunata prajitura! Iar voua va doresc multi ani fericiti si de acum inainte. O familie frumoasa <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare buna cred c-a fost prajitura... Multi Ani fericiti impreuna!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost exact pe gustul meu. Multa sanatate si voua :*

      Ștergere
  6. La multi, multi ani cu fericire si multa sanatate Anca !
    Ma bucur tare mult ca ai incercat reteta si ca ti-a placut :)
    Iti doresc un Paste fericit alaturi de cei dragi sufletului tau !

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata asa de bine! Paste minunat alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani fericiti impreuna! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata wow. Felicitari pentru reteta si pentru poze. nSper sa o pun si eu in practica cat mai repede. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Răspunsuri
    1. Asa cum scrie si in retetă, tava mea are 25*35 cm. Spor la prajiturit!

      Ștergere
  11. Unde se pune laptele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laptele se adauga peste galbenusuri. Multumesc mult pentru atentionare. Am modificat si in reteta.

      Ștergere