luni, 7 ianuarie 2013

Impletitura cu mere

Anul acesta din motive foarte contagioase (ase citi: varsat de vant :) ) nu il putem sarbatori pe Ionul din familia noastra. Rectific: nu il sarbatorim cu surle si trambite si cu tort, ci doar asa in familie cu o prajiturica. Dar sa nu va faceti probleme, tortul doar se amana pana la trecerea bolii :))

Va urez tuturor ceea ce ii urez si Ionului meu: multa sanatate si intelegere!!! La multi ani!!!

 


Ingrediente:

Aluat:
300 g faina
200 g unt
100 ml lapte
4 linguri zahar pudra
25 g drojdie proaspata
2 galbenusuri
1 praf de sare

Umplutura:
750 g mere acrisoare
putina zeama de lamaie
1 lingura amidon
1 lingurita scortioara macinata
3 linguri zahar
1 lingura rom
1 mana de stafide

Pentru uns:
1 galbenus desfacut in 2 linguri de lapte

Mod de preparare:

Amestecam drojdia cu zaharul pudra si laptele caldut. Intr-un castron cernem faina si adaugam drojdia dizolvata. Adaugam untul moale si galbenusurile si incepem sa framantam iar apoi putem adauga si praful de sare. Framantam bine pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana.
Invelim aluatul in folie alimentara, sau il bagam intr-o punga de plastic si il dam la frigider pentru 24 de ore.
A doua zi scoatem aluatul cu 15 minute inainte de a-l folosi.
Pentru umplutura curatam merele de coaja si samburi si le taiem felii subtiri dupa care le stropim cu putina zeama de lamaie. Amestecam zaharul cu amidonul, scortisoara si romul si il adaugam peste mere. Amestecam usor si la final adaugam stafidele.
Aluatul scos din frigider il impartim in doua parti egale. Ne vor iesi doua impletituri.
Fiecare bucata de aluat o intindem in foaie dreptunghiulara (~25x35 cm). Indreptam marginile cu un cutit ascutit.
Punem pe mijlocul foii jumatate din umplutura de mere. Marginile le taiem oblic, in fasii de ~ 2 cm. Acoperim apoi umplutura alternand fasiile de aluat. Punem impletitura in tava tapetata cu hartie de copt.
La fel procedam si cu cealalata bucata de aluat.
Ungem apoi suprafata cu galbenusul desfacut in 2 linguri de lapte si dam la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste deasupra.
Dupa ce s-a copt lasam sa se raceasca iar apoi pudram cu zahar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comentarii:

  1. La multi ani sarbatoritului tau!!!Ce bine ca ne dai bunaciunea asta si nu tort..prefer de zeci de ori impletitura asta..Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. la multi ani baiatului si sa treaca repede, repede! si eu prefer impletitura...ca de la tort iau o pauza:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adnia, cred ca toti vrem cate o pauza de la torturi ;). Pupici si o zi usoara!

      Ștergere
  3. La multi ani sarbatoritului, sa se faca repede bine! Impletitura arata minunat! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. O bunatate d-asta a facut si mama in weekend.. doar ca era sul, nu impletita :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ioi ce buna e! Eu prefer asta tortului! La multi ani Ionului tau >:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. ce fain arata ! si pozele sunt de efect ! imi place !

    RăspundețiȘtergere
  7. O bunatate!!!!! (Mena sunt) :-*

    RăspundețiȘtergere
  8. In sfarsit am dat de tine si aici . Frumos blogul tau Ancuta , felicitari .
    La multi ani sarbatoritului si insanatosire grabnica .

    RăspundețiȘtergere