miercuri, 18 aprilie 2012

Hanklich

Zilele trecute v-am prezentat o reteta traditonala ardeleneasca. Raman in aceeasi zona, doar ca reteta de astazi este una saseasca. In zilele de sarbatoare, din toate casele sasesti nu lipseste acest desert. Asa am ales sa nu lipseasca nici de pe masa noastra. Pentru baza puteti folosi orice aluat de cozonac.



Ingrediente:

Aluat:
2 oua
35 g drojdie proaspata
100 g zahar
200 g lapte
60 g unt
550 g faina
1/2 lingurita sare
esenta de rom
coaja rasa de lamaie

Umplutura:
10 galbenusuri
200 g unt (80% grasime)
3 linguri untura topita


Mod de preparare:

Amestecam drojdia cu 50 ml lapte si o lingura de zahar si lasam 10-15 minute pana creste.
In vasul robotului am pus faina si restul de zahar. Am adaugat maiaua, ouale, esenta si coaja de lamaie  si am pornit robotul.
Am adaugat apoi sarea si laptele caldut, in fir subtire. A urmat apoi untul toit, dar nu fierbinte. Am lasat sa framante pana a devenit un aluat elastic, care nu se mai lipea de peretii vasului.
Puteti framanta aluatul si cu mana, dar robotul sau masina de paine va vor usura mult munca.
Am rasturnat aluatul intr-un castron incapator, l-am mai framantat inca 10 minute apoi l-am acoperit si l-am lasat la loc caldut, pana si-a dublat volumul (~1 ora si jumatate).
Din aluatul acesta am facut si un cozonac iar restul aluatului l-am intins pentru Hanklich.
Pentru umplutura amestecam untul topit cu untura si lasam sa se raceasca, dar sa ramana fluid.
Mixam galbenusurile si adaugam untul in fir subtire, ca la maioneza. Dam crema la frigider pana intindem aluatul.
Aluatul dospit il rasturnam pe planul de lucru si il intindem in foaie subtire. Mie mi-au iesit asa cum v-am spus, un cozonac si doua tavi de Hanklich. Am folosit tava cuptorului de 35x40 cm.
Asezam aluatul in tava si ridicam putin marginile apoi turnam crema de oua. Dam la cuptor, la foc potrivit pana se rumeneste usor deasupra ~15-20 de minute.
Scoatem din cuptor si il pudram cu zahar, cat inca este cald.
Il servim cald. Este o nebunie!!!
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie, gazduita luna aceasta de Alina C. (Blog de sotie fericita) Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 comentarii:

  1. Nu am mai gustat asa ceva,asa ca ma tenteaza!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rocsi merita incercat, pentru ca e tare bun. Pupici!

      Ștergere
  2. Ancuta matusile mele cu bunica de la Sb fac reteta aceasta, le spunem lichii . Sunt delicioase. Lichiile le fac in preajma sarbatorilor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Mirela. Se fac de sarbatori. Eu am folosit denumirea saseasca, dar oricum i-am zice tot bun e :).

      Pupici si un weekend cu soare!

      Ștergere
  3. super delicios
    Pupicei scumpa mea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Soacra mea face minunatia aceasta, dar in ultimii ani cred ca a uitat de ea. Acum stiu unde gasesc reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Data urmatoare o sa-i faci tu soacrei :)). Weekend frumos!

      Ștergere
  5. Interesanta si noua pentru mine reteta ta,imi place!We placut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce interesant si ce fain prezentata.

    Week-end frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Gaby. Ma bucur ca iti place.
      Pupici si un weekend cu soare!

      Ștergere