miercuri, 22 februarie 2012

Chifle si cornuri

Cui nu-i place mirosul de paine proaspata? Mie cu siguranta imi place :). Incerc sa fac cat mai des paine in casa, in primul rand pentru ca este mult mai gustoasa decat cea cumparata.
Luna aceasta Violeta (Caietul cu retete) ne-a provocat in cadrul proiectului Dulce Romanie sa folosim drojdia. Si uite asa am avut un motiv in plus sa coc niste cornuri si chifle delicioase.



Ingrediente:

800 g faina
25 g drojdie proaspata
2 lingurite sare
1/2 lingurita zahar
60 g unt
250 ml lapte
180 ml apa
Pentru uns:
1 ou
2 linguri lapte
susan, mac sau orice alte seminte


Mod de preparare:

Drojdia o amestecam cu zaharul si putin lapte caldut. Acoperim si lasam sa creasca putin.
Cernem faina intr-un vas incapator.Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia activata si untul topit, dar nu fierbinte. Incepem sa framantam si adaugam restul de lapte si apa calduta. Adaugam si sarea si framantam un aluat care nu se mai lipeste de mana. Daca mai este nevoie se mai poate adauga putina faina iar daca aluatul este prea tare mai putem adauga putina apa calduta.
Acoperim vasul cu un servet curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul (~1 ora).
Dupa ce a dospit rasturnam aluatul pe blatul de lucru si il intindem cu mainile. Impaturim pe partea lunga pana la jumatate apoi acoperim cu cealalta jumatate.
Acoperim aluatul cu un prosop usor umed si lasam sa stea 10 minute.
Repetam procedeul si mai lasam 10 minute acoperit.
Impartim apoi aluatul in bucati egale (cat de mari dorim sa fie chiflele). Dam fiecarei bucati o forma rotunda.
Asezam chiflele in tava tapetata cu hartie de copt si le crestam usor cu un cutit bine ascutit. Acoperim tava si le lasam sa stea 10 minute.
Ungem apoi chiflele cu ou batut si desfacut cu 2 linguri de lapte. Presaram seminte de susan, mac etc.
Dam tava la cuptor la foc potrivit timp de 10 minute. Reducem putin focul (dar nu la minim) si mai coacem ~20 de minute.
Pentru cornuri intindem fiecare biluta de aluat intr-o foaie ovala pe care apoi o rulam.
Coacem cornurile la fel ca si chiflele.
Dupa ce s-au copt le scoatem pe un gratar si le lasam la racit.
Sunt ideale pentru micul dejun :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comentarii:

  1. si eu sunt mare fan panificatie de casa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce deliciu Ancuta!!! Si la mine miroase a paine calda, abia ce am scos-o de la cuptor...seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ruxy la tine cred ca miroase tot mereu a paine proaspata.
      O seara frumoasa draga mea!

      Ștergere
  3. Simt mirosul de paine calda!In special ca eu nu prea ma pricep:)

    RăspundețiȘtergere