duminică, 8 ianuarie 2012

Tort cu nuci si crema de visine

Cu putina intarziere vreau sa urez tuturor Ionilor si Ioanelor LA MULTI ANI!!! Sa fiti fericiti si sanatosi!
Si pentru ca am si eu un Ion in familie (sotul), nu putea lipsi tortul. La multi ani si sa fii fericit, pentru ca atunci cu siguranta voi fi si eu :).

 Ingrediente:

Blat:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
esenta de rom
80 g nuci macinate

Crema de visine:
1 compot de visine (800 ml)
2 jumatati de piersici din compot
4 linguri gem de visine
50 ml suc de portocala
4 linguri miere
80 g nuci tocate
20 g gelatina
200 ml smatana pentru frisca


Crema de iaurt:
300 ml iaurt
1 lingura zahar pudra
2 jumatati de piersica din compot
coaja rasa de la o portocala
15 g gelatina
200 ml smantana pentru frisca

Pentru decor:
100 g ciocolata amaruie
3 linguri lapte
30 g unt
migdale feliate

Mod de preparare:

Pentru blat separam ouale si mixam albusurile cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana spuma devine lucioasa. Adaugam pe rand galbenusurile si amestecam usor dupa fiecare.
Faina o amestecam cu nuca macinata si o incorporam usor in compozitia de mai sus. la finala adaugam esenta de rom si omogenizam.
Turnam compozitia in tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana trece testul scobitorii (~30 de minute).
Scoatem blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca complet. Taiem apoi blatul in trei.
Crema de visine:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece.
Scurgem visinele si le scoatem samburii. Peste visine adaugam piersicile taiate marunt, 6 linguri de compot si sucul de portocala. Punem pe foc sa dea un clocot.
Dam de pe foc si adaugam gemul si mierea iar apoi pasiram cu mixerul vertical.
Gelatina hidratata o punem pe foc foarte mic pana se dizolva. Adaugam apoi 2-3 linguri din pasta de fructe si amestecam. Adaugam apoi gelatina peste fructe si amestecam bine. La final adaugam nucile taiate. Lasam sa se raceasca.
Mixam smantana pentru frisca si cand devine pufoasa o adaugam peste fructe. Amestecam usor.
Pe un platou punem un blat si montam inelul de tort in jurul lui. Peste blat punem jumatate din crema de visine si cel de-al doilea blat iar apoi restul de crema. Acoperim cu ultimul blat si dam la frigider pana pregatim crema de iaurt.
Pentru crema de iaurt punem gelatina la hidratat in apa rece.
Mixam iaurtul cu zaharul pudra iar apoi adaugam coaja rasa de portocala.
Dizolvam gelatina pe foc mic si o adaugam peste iaurt amesteand bine. Cand incepe sa se intareasca adaugam frisca batuta si amestecam usor. La final adaugam piersicile taiate cubulete.
Intindem crema peste tort si dam la frigider pentru cateva ore, sau peste noapte.
Dupa ce a stat la frigider scoatem inelul de tort. Ungem marginea cu gem de piersici si ornam cu nuca taiata sau migdale feliate.
Pentru decorul de ciocolata punem pe foc ciocolata impreuna cu laptele si untul si lasam sa se topeasca. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cu o lingura punem glazura pe marginea tortului, lasand sa curga din loc in loc.

Multumesc Sara pentru inspiratie :-* Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 comentarii:

  1. "La multi ani"!.Sa fie sanatos si numai bine va doresc.
    Tortul este sigur delicios.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super, felicitari. Ma bucur ca te-a atras si l-ai facut. Cred ca si ai tai au fost incantati, ca-i tare bun si racoritor. O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sara iti multumesc pentru inspiratie. Musafirii mei au fost incantati. Pupici si o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. DiaMar iti multumesc. Numai bine va doresc si voua. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Super tortul! Super combinatia de ingrediente! Imi place!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult. Ma bucur ca iti place. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumos tortulet ai facut! La multi ani si tie! Sa ai un an nou mai bun si mai prosper! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult Corina. Un an bun, cu multa sanatate! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte bine arata!!!Cred ca a fost un adevarat deliciu!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Licuta. A fost foarte bun si racoros. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani!Ancuta .Tortu e absolut MINUNAT...........fara cuvinte,de gust nici ca mai zic,cred ca a fost o minunatie,pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Tortul asta arata fff bine! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc mult Cristina. O saptamana usoara iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  14. ce tip de iaurt ai folosit? super tortul, sa vad acum daca imi iese si mie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am folosit iaurt simplu de la Lidl (marca Pilos). Poti folosi ce fel de iaurt doresti.
    Sa-mi spui daca ti-a placut. Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  16. da, a fost f bun, desi mama il prefera mai dulce. Ce nu mi-a iesit a fost faptul ca mi.a ramas mai mic blatul decit cercul, si cind sa il pun nu am mai putut pt ca mi-ar fi curs crema, asa ca l-am facut fara cerc...
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ma bucur ca v-a placut. Eu folosesc un inel reglabil (nu inelul tavii) si il pot strange in jurul blatului.
    Te mai astept sa incerci si alte retete.

    RăspundețiȘtergere