luni, 23 ianuarie 2012

Cozonac cu nuca si ciocolata

Am vazut ieri cozonacii Nadinei si mi-am amintit ca am o reteta nepostata. Acestia sunt cozonacii facuti pentru Craciun. Dupa cum probabil stiti, la noi nu lipsesc cozonacii de Sarbatori. Mie imi plac foarte mult, chiar daca necesita mai multa munca.

Am refacut aluatul folosit la cornurile cu ciocolata, aluat pe care vi-l recomand :).



Ingredinte (pentru 3 cozonaci):

Pentru aluat:
1 kg faina
250 g iaurt
3 oua
135 g unt
200 g lapte
1 plic de zahar vanilat
230 g zahar
1 praf de sare
35 g drojdie proaspata
coaja rasa de lamaie
esenta de rom
Pentru umplutura:
225 g nuca macinata
4 albusuri
5 linguri de zahar
esenta de rom
200 g ciocolata tip finetti
150 g nuca taiata marunt

Pentru finisat:
1 galbenus
2 linguri de lapte

Mod de preparare:

Avem grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar si putin lapte caldut. Lasam 5 minute pana creste putin. Cernem faina intr-un vas si facem o gropita in mijloc apoi adaugam drojdia activata. Pe margini adaugam restul de zahar, vanilia si coaja de lamaie. Peste faina adaugam ouale si incepem sa framantam. Urmeaza iaurtul, esenta de rom si praful de sare iar apoi laptele caldut si untul topit. Framantam bine pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de mana.  Pentu ca rezultatul final sa fie un cozonac pufos si bun trebuie sa ne inarmam cu putina forta si rabdare.
Dupa ce am framantat aluatul il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza volumul (~1 ora si jumatate).
Intre timp pregatim umplutura:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adugam zaharul si mixamm pana devine spuma lucioasa. Adaugam nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor pana se omogenizeaza.
Pentru umplutura de ciocolata amestecam nuca taiata cu ciocolata.
Dupa ce a dospit rasturnam aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 6 parti egale. Pentru fiecare cozonac vom folosi 2 bucati de aluat.
Intindem o bucata in foaie dreptunghiulara, nu prea groasa. Punem o treime din umplutura cu nuca si nivelam. Rulam foaia strans, pe partea mai lunga.
Procedam la fel si cu urmatoarea bucata de aluat, dar de aceasta data vom unge cu o treime din crema de ciocolata.
Rasucim cele doua suluri, iar cozonacul rezultat il vom aseza in tava tapetata cu hartie de copt.
Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.
Lasam cozonacii in tava, la loc caldut, timp de 20-30 de minute. Dupa ce au crescut ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in 2 linguri de lapte.
Dam tavile la cuptor, la foc mare, timp de 10 minute. Dam apoi focul mic si mai coacem inca 25-30 de minute.
Scoatem din tavi si lasam la racit pe un gratar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 de comentarii:

  1. Craita iti multumesc mult. O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau si eu... dar n-am nuca, asa ca macar virtual, servesc de la tine...

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bun si tare bine arata!!!A crescut foarte frumos!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place tare mult cum arata, adica exact asa cum trebuie sa arate un cozonac !! :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte reusiti! Eu vreau cu ciocolata :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Daniela te servesc cu mare drag. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult Licuta. O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Corina si cu partea cu nuca ce facem? :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Cozonacul e binevenit oricand. Arata minunat, pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. oh, vreau si eu cozonac :))
    nu am incercat niciodata! te pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata grozav de bine!!!! Am salvat reteta si-ti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ah cum poate arata!!!m-ai zapacit ...o zi faina Ancuta!!

    RăspundețiȘtergere
  13. azi te-am descoperit si eu si m-a impresionat blogul tau...asa ca m-am hotarat sa te urmaresc de acum, poate vei dori si tu sa ma vizitezi!
    o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  14. Te invit la concurs! :) http://andreeachinesefood.blogspot.com/2012/01/concurs-delicios-cu-sugarspicero.html
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  15. Diana ma bucur ca iti place blogul meu. Te mai astept.
    Weekemd placut!

    RăspundețiȘtergere
  16. Andreea iti multumesc pentru invitatie. Foarte frumos concursul.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  17. Delicios,am facut si eu de Craciun!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc Flory. O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  19. BUNA ZIUA
    TE-AM DESCOPERIT SI EU DIN INTAMPLARE AI UN BLOG SUPERB
    VREAU SA FAC SI EU COZONACUL INTREBAREA ESTE DACA NU AR FII MAI BINE SA PUN NUMA GALBENUSURILE
    MERCI
    SUNT DIN ISRAEL ASA CA DACA NU ITI ESTE GREU SA VORBIM PE MAIL
    RICAFEL44ֲGMAIL.COM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place blogul meu. Eu folosesc ouale intregi la aluatul de cozonac.

      Sper sa-ti placa. O zi frumoasa!

      Ștergere
  20. Delicios cozonac ai tu aici,imi place reteta ta!

    RăspundețiȘtergere