vineri, 2 septembrie 2011

Zacusca de vinete

Pregatirile pentru iarna continua... :). Astazi vreau sa va arat ce am lucrat eu in weekend :D.

Ingrediente:

5 kg vinete
3 kg gogosari
3 kg ardei kapia
3 kg ceapa
2 kg rosii sau 1 1/2 bulion
1 1/2 l ulei
piper boabe
frunze de dafin
sare



Mod de preparare:

Curatam ceapa si o dam pe masina de tocat sau o tocam cu robotul.
Vinetele si ardeiul kapia le coacem pe plita si le curatam. Putem coace si gogosarul. Eu l-am lasat necopt de data aceasta.
Intr-o cratita mare punem uleiul si ceapa si punem pe foc. Sub cratita asezam o plita.
Lasam ceapa 20- 30 de minute, la foc mic iar apoi adaugam gogosarul curatat de samburi si dat prin masina de tocat. Lasam inca 15-20 de minute sa fiarba, amestecand din cand in cand, iar apoi adaugam rosiile tocate.
Intre timp curatam ardeiul de coaja si de samburi si il tocam.
Curatam si vinetele si le tocam marunt ca pentru salata.
Adaugam in cratita ardeiul kapia si dupa ce a fiert putin punem si vinetele.
Condimentam cu sare dupa gust si adaugam piperul boabe si frunzele de dafin. Tineti minte cate frunze ati pus, pentru a le scoate dupa ce oprim focul.
Lasam totul sa fiarba, amestecand sa nu se prinda, pana se ridica uleiul deasupra.
Stingem focul si punem zacusca fierbinte in borcane spalate si sterilizate.
Asezam borcanele intr-o carita si adaugam apa pana sub capacele borcanelor. Punem cratita pe foc si fierbem in dunst 45 de minute.
Le putem lasa sa se raceasca in apa sau le scoatems i le acoperim bine cu o patura pana a doua zi.
Dupa ce s-au racit le depozitam in pivnita.
Si pentru ca reteta este cu vinete (multumesc Betty ca mi-ai amintit :)), voi participa la provocarea Dulce Romanie, gazduita in luna septembrie de Betty. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

50 de comentarii:

  1. Ce pofta mi-ai facut! Arata atat de bine!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Cand vezi aceste retete, iti aduci aminte ca vara s-a dus si ne pregatim de iarna. Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Miha multumesc. Ti-as da cu drag un borcan :).
    Weekend frumos!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Asa este Sara. Tot mai multe lucruri din jur ne amintesc ca vine iarna :(.
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  5. uau :P :P zacusca mea preferata ! :)

    RăspundeţiȘtergere
  6. E minunata cu ardei copti,super buna ,pup Ancutza

    RăspundeţiȘtergere
  7. DiaMar multumesc mult! O saptamana frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Oana ma bucur ca iti place. Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Nadina iti multumesc de vizita. Noua ne place mult cu ardeii copti. Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Vrei sa iti fie cat mai cunoscut blogul?
    Poate ar trebuii sa-l pui gratuit pe
    www.vfp.ro

    RăspundeţiȘtergere
  11. e si preferata mea!!!!yami,yami :) deja mi-o imaginez pe o felie de vinete!!O zi frumoasa!!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Vine, vine la mine reteta? :) E numai buna pt provocare

    RăspundeţiȘtergere
  13. Asta e reteta de zacusca ce-mi place si mie. Foarte bine arata. La iarna o sa fie o minunatie.

    RăspundeţiȘtergere
  14. Mihaela ma bucur ca iti place. O seara frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Betty bine ca mi-ai amintit. Nici nu am realizat ca se potriveste cu provocarea :D. Sigur ca o trimit :).
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Multumesc Brandusa. La mine preerata este cea cu ciuperci :).
    O zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  17. Eu am dormit pe 2?? cum am ratat asa ceva?? Maxim imi place !!! preferata clar!! si tare bine arata!! mai ai, mai ai un borcan ? Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  18. cred ca este f f f buna
    as vrea sa incerc si eu

    RăspundeţiȘtergere
  19. Spor la treaba. Sa-mi spui daca ti-a placut.
    O zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  20. Si eu fac maine zacusca tot cu aceleasi cantitati dar la ceapa inlocuiesc 1/2 cu morcovi dati pe razatoare .Recomand tuturor celor fara colecist(fiere)sa faca la fel .

    RăspundeţiȘtergere
  21. sincera sa fiu mie nu prea imi place ca totul este tocat foarte marut sau dat prin masina.mie imi place mai mult ca legumele sa se vada in zacusca,asa pare ca o pasta... si as vrea sa te intreb:daca nu as mai coace vinetele,doar sa le curat de coarja si sa le tai cuburi...e bine,ce sfat imi dai?

    RăspundeţiȘtergere
  22. Anonim zacusca pe care eu o stiu din copilarie este aceasta, cu legumele date prin masina. Daca nu iti plac asa poti sa le tai marunt. Cat despre vinetele necoapte: eu nu am mancat si nu pot sa-ti spun care va fi rezultatul final.
    Duminica frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  23. super reteta, mi-a iesit de minune . Multumesc Mihaela.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela ma bucur ca ti-a placut. Te mai astept cu mare drag.

      Ștergere
  24. e super buna , am un consiuliu de dat ptr cine vrea, eu de ex. borcanul cu zacusca dupa ce s-a racit il intorc cu fundul in sus si il las asa o zi doua sa se formeze un vid.Va pup reteta e chiar traditionala.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place. Eu intorc borcanele de dulceata cu fundul in sus, dar sigur ca mergi si cu cele de zacusca.
      O zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  25. Foarte faină reteta, am să incerc si eu. Multumesc Ancuta.
    Cătălina

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Catalina sper sa iti placa. Te astept cu impresii.

      Weekend placut iti doresc!

      Ștergere
  26. Pff aia e zacuscă????Plină de ulei...yakh...pluteste în ulei.Habar n-aveti...Scoateti sâmburii de la vinete...( nu nu e glumă exista un aprat special in Kaufland parcă am vazut..masină de pasat legume )si apoi să vedeti zacuscă...altfel borseste...In plus e prea multă ceapă...Ceapa se dă prin masina de tocat si se pune apoi in apa ca sa scoată toată amărala.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta este reteta pe care o face mama de cand ma stiu. Daca nu iti place esti liber sa faci zacusta in orice alta varianta. Pot doar sa iti garantez ca nu borseste, asa cum spuneai. Eu inca mai am zacusca facuta in urma cu 2 ani si este comestibila :D.

      Ștergere
    2. Nu "borseste", clar! Poate e un pic cam mult ulei, dar si el are rolul lui in conserva. Eu fac zacusca de ani de zile asa:
      6 kg. vinete
      6 kg ardei gras
      3-4 kg ceapa
      1 l ulei
      o cutie de bulion
      sare, piper boabe
      In viitor am sa mai scad cantitatea de ceapa si am s-o inlocuiesc cu morcov.

      Ștergere
  27. dar castraveti la otet

    RăspundeţiȘtergere
  28. Foarte buna zacusca, eu am adaptat putin reteta postata mai sus, in sensul ca am pus 3/4 l ulei, 2 kg ceapa si 3 kg de vinete si a iesit minunata, va doresc sa incercati si veti vedea, spor! Asteptam si alte retete interesante...!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela ma bucur ca ti-a placut si ca ai adaptat-o dupa gustul tau. Te mai astept cu drag!

      Ștergere
  29. Ancuta si eu fac zacusca nu gogosarii necopti, lasa mai multa zeama dar e buna.

    RăspundeţiȘtergere
  30. Buna, cate borcane ies din retata ta?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daria, sper ca raspunsul meu nu vine prea tarziu. Cu reteta aceasta mi-au iesit 24 de borcane de 400 ml.

      Ștergere
  31. salut o intrebarete rog sa-mi raspunzi,rosiile le pui cu totul sau dai prin separator de seminte?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu dau rosiile prin masina de tocat, fara sa separ semintele. Pe noi nu ne deranjeaza semintele, dar daca vrei poti sa le dai prin separator.

      O zi buna si spor la treaba!

      Ștergere
  32. Orice zacusca trebuie sa fie buna , totu-i sa nu o afumi ! Fiecare o face cum doreste , eu fac zacusca de 25 ani si mereu o adaptez la ceea ce am din ingrediente ! Am vazut cum se face la rusi , este mult mai putin zemoasa , cu mai putin ulei si mai putin suc de rosii , folosesc bulion dulce , boia dulce de ardei si multe condimente , ierburi aromatice uscate si macinate ! Unii o condimenteaza rau cu Tabasco sau sos de chili , mananca cu paine proaspata si sting cu votca , altii folosesc ciupercute mici sau bureti taiati marunt , sau ciuperci murate si castraveti murati , toate puse inainte de a le pune in borcane , fiecare dupa obicei ! La bulgari si turci am vazut zacusca mult mai apoasa cu mai mult ulei , dar in general buna la gust ! Exista zacusca de iarna cea la borcan sau zacusca ce se consuma imediat , aceeasi reteta dar se adauga peste fara oase sau carne bucatele si se mananca la masa ca un fel de mancare ! cam aceeasi reteta am vazut-o in multe locuri din Europa si Asia , Mexic , la americani rusii , romanii si polonezii mai in varsta prepara toamna asa ceva ! Am facut o data in viteza o zacusca din vinete curatate la pachet din supermarket , ketchup , ardei copti din borcan , ceapa , telina , morcov , piper , cimbru , ulei , zeama de lamaie , sare , ciuperci , a iesit o nebunie (pentru puturosi) dar foarte bun !

    RăspundeţiȘtergere
  33. minunata pare reteta...am deja vinetele si ardeiul la copt....vin cu rezultatul mai apoi!
    Theo,Grecia

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Theo ma bucur ca ai incercat reteta. Sper sa iti placa rezultatul.

      Ștergere
  34. e deja in borcane...sterilizata si e foarte gustoasa!
    maine racita cu paine calda de la cuptor e tot ce trebuie :)
    multumesc pt reteta...cam la fel face si mama...m-ai intors multi ani inapoi...locuind departe (eu de 19 ani)uneori ne adaptam locurilor unde traim si "uitam" unele gusturi vechi! Si e frumos cand revin in prim plan!
    (Am facut si cozonac azi....ca tot e zi de amintiri :) )Numai bine si o sa revin cand incerc si alte retete!

    RăspundeţiȘtergere
  35. Buna Ancuta,
    felicitari pentru blog...am facut cateva din retetele tale si au iesit foarte bune. Iti multumesc pentru idei... Dar, am o intrebare. Citind reteta ta de zacusca am ramas putin surprinsa, adica, citez:"Asezam borcanele intr-o carita si acoperim cu apa." Acoperim borcanele cu apa? adica, pana peste capac? Eu in general, sterilizez borcanele inainte, apoi dupa ce pun continutul in ele, ori le rastorn sa se creeze vid-ul, ori le pun intr-o cratita si umplu cu apa pana aproape de capac, iar din momentul in care incepe apa sa fiarba le tin pe foc doar 15 min. Cum e corect? Intreb doar.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place blogul meu, si ca ai incercat retete. Am modificat reteta de zacusca. Nu m-am exprimat bine. Apa o pun pana la capac, nu sa depaseasca capacul.

      Iti multumesc mult pentru observatie. O zi frumoasa!

      Ștergere