vineri, 26 august 2011

Galuste cu prune

In fiecare an astept cu nerabdare perioada prunelor, pentru ca in categoria "cele mai bune deserturi" se afla galustele cu prune.  Nu este un desert deosebit si toata lumea le cunoaste, dar mie imi plac foarte mult. Si tocmai de aceea le inscriu la Provocare, care este gazduita (dupa cum bine stiti) de Gaby.
Acestea au fost primele galuste din acest an. Vor mai urma, dar zilele acestea a fost totusi prea cald :)


Ingrediente:

1 kg catofi
2 oua
4-5 linguri de zahar
1 lingura ulei
400-500 g faina
25 de prune maricele
5-6 linguri de pesmet
3 linguri de zahar
2 plicuri  zahar vanilat
putin ulei sau unt 



Mod de preparare:

Se spala prunele, se taie pe jumatate si se scot samburii.
Se spala cartofii, se curata si se taie ca pentru piure. Se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert se zdrobesc bine.
In piureul astfel format se adauga 2 oua, zaharul si o lingura de ulei.
Se adauga apoi faina si se framanta bine. Va rezulta un aluat lipicios.
Se pune intr-o oala apa la fiert, cu un praf de sare.
Pesmetul se pune in tigaie cu putin ulei sau unt si se perpeleste. Se amesteca ca sa nu se arda.
Din aluat se formeaza bilute, pe masa bine infainata iar apoi se aplatizeaza in mana. Se pune o jumatate de pruna in mijloc si se inveleste in aluat. Se ruleaza in mana pana ia o forma rotunda.
Galustele astfel formate se baga cu o paleta in oala cu apa si se fierb la foc mic pana se ridica deasupra.
Se scot cu paleta din oala si se tavalesc prin pesmetul iar apoi prin zahar amestecat cu zahar vanilat.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 de comentarii:

  1. Si pe lista mea de deserturi preferate e destul de sus in top, dar n-am facut niciodata, mi-e mai usor sa le manac pe cele gata facut de Buna! Dar cred ca ar fi timpul sa-mi iau inima in dinti si sa-i "fur" reteta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Liana pana anul trecut nu am facut nici eu, pentru ca facea mama. Dar acum mama fiind la 70 de km distanta a trebuit sa-mi fac singura :D.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-am tot propus si eu se le incerc :))ca imi tot fac cu ochiul!!arata ff bine!!!O zi frumoasa iti doresc!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult. Nu vei regreta daca le incerci. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim ptr. reteta.
    Sunt favoritele mele. Le facem si noi dar cu doua mici diferente; nu scoatem simburii si dupa ce le tragem prin pesmet le dam la cuptor sa se "rumeneasca" putin.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca sunt foarte bune rumenite putin la cuptor.
    Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sotul meu este mare amator de asa ceva.Nu i-am mai facut de anult trecut.Bine ca mi-ai amintit.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Merita incercat. Deasemeni scortisoara, amestecata in pemset, este un condiment ce se potriveste perfect acestui desert.
    De asemeni, un weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu vreau ca nu am facut inca anul asta. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cat de bune sunt..........mmm..........tare mult imi plac.
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sara pofteste. Astazi cred ca mai fac inca o portie :).
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Maria ma bucur mult ca iti plac. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. DiaMar spor la treaba.
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ador galustele cu prune .Iti doresc toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  15. Dorina iti multumesc de vizita. Te mai astept cu mare drag.
    Ma bucur ca iti plac galustele, eu pot manca zilnic, fara sa ma satur :D
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  16. nu am mai mancat galuste cu prune din facultate ...si atunci pentru prima data am mancat la o colega din ardeal.....dar cred ca am sa le fac si eu ...multumesc ptr reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciprik sper sa iti placa. Te astept cu impresii.

      O zi frumoasa!

      Ștergere
  17. foarte bune ....super gustoase multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina iti multumesc. Ma bucur ca iti plac.

      O zi frumoasa!

      Ștergere
  18. Am auzit ca sunt delicioase, merg sa le fac si eu..merci pt reteta. te pup cu drag. ANA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana sper ca ti-au placut. Te astept cu impresii.

      Ștergere
  19. Galuste cu prune.....ce delicatesa!!!!SZILVASGOMBOC-e numele lor in limba maghiara,foarte bune,ti-au iesit frumoase si gustoase ,cred:))))Un truc pentru incepatori,ca galustele sa iasa pufoase,nu tari,eu pun o lingura de margarina la framantat(mama punea untura de porc),asa garantat vor iesi pufoase si moi....Felicitari pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut reteta. Eu pun putin ulei ca sa fie pufoase.

      Ștergere