luni, 2 mai 2011

Tort Amandina

Astazi a fost prima zi de lucru, dupa 2 ani de pauza :). Si ca sa nu incep "cu mana goala", m-am prezentat la prima ora cu un tort :).

 Ingrediente:

Blat:
6 oua
100 g zahar
3 linguri sirop de zahar caramel (3 linguri de zahar caramelizat stins cu 3 linguri de apa)
30 ml ulei
1 cana faina (~150 g)
1 praf de copt
3 linguri cacao
esenta de vanilie



Crema:
250 g unt
200 g zahar pudra
4 linguri cacao
2 galbenusuri
30 ml coniac

Sirop:
6 linguri zahar
50 ml apa
1 lingura coniac

Glazura:
120 g ciocolata amariue
50 g unt
50 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Pentru blat:
Mixam albusurile cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana devine spuma lucioasa.
Galbenusurile le mixam cu uleiul apoi adaugam vanilia si siropul de zahar caramel.
Turnam galbenusurile peste spuma si amestecam usor pana se omogenizeaza.

Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt si o cernem peste aluat. Amestecam usor, de jos in sus pana se incorporeaza.
Turnam aluatul in tava (26 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc potrivit, pana trece testul scobitorii.  Scoatem blatul de un gratar si lasam sa se raceasca.
Taiem apoi blatul in trei.

Pentru crema:
Topim putin untul, cat sa mai ramana bucati netopite.
Mixam apoi untul astfel topit pana se incheaga si devine spumos. Adaugam zaharul pudra si mixam pana se dizolva.

Adaugam cacaoa si amestecam bine.
Urmeaza apoi galbenusurile iar la final coniacul. Amestecam pana se omogenizeaza.

Pentru insiropat caramelizam zaharul si il stingem cu apa. Lasam sa se dizolve si sa se raceasca iar apoi adaugam o lingura de coniac.
Pe un platou asezam o foaie de tort pe care o insiropam.
Intindem jumatate din crema si nivelam.
Urmeaza a doua foaie de blat insiropat si restul de crema. Acoperim cu ultima foaie de blat insiropata.
Dam la frigider pana pregatim glazura.
Pentru glazura topim la foc mic toate ingredientele. Dam deoparte si omogenizam. Lasam sa se raceasca putin.
Intindem glazura pe tort, incepand din miloc.
Ornam dupa preferinte. Eu am facut niste moate de frisca si am imbracat marginea tortului in frisca batuta si apoi am acoperit cu ciocolata rasa.


Din pacate nu am poza cu sectiunea, dar va pot garanta ca a fost delicios :).

Sursa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comentarii:

  1. Sa-ti fie de bine statul acasa :)) Bafta multa la serviciu! :*

    RăspundeţiȘtergere
  2. Multumesc mult Miha. Statul acasa mi-a prins bine, pentru ca v-am cunoscut pe voi. Pupici!

    RăspundeţiȘtergere