joi, 28 aprilie 2011

Tort aniversar cu ciocolata si lamaie

De ce tort aniversar? ...pentru ca astazi, eu si Silviu am implinit patru ani de convietuire legitima.
De ce ciocolata si lamaie? ...pentru ca in acesti 4 ani au existat si momente dulci si momente acre :). Dar acesta este farmecul: si al tortului si al casniciei.
La multi ani noua!!! :)




Ingrediente:

Blat:
6 oua
6 linguri zahar
3 linguri ulei
6 linguri faina
1 praf de copt
esenta de vanilie


Mousse de lamaie:
2 galbenusuri
100 g zahar
2 linguri amidon
250 ml lapte
100 ml suc de lamie
10 g gelatina
250 ml frisca lichida

Pentru uns blaturile:
150 g ciocolata amaruie
50 g unt
50 ml frisca lichida

Glazura:
100 g ciocolata amariue
50 g unt
50 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Pentru blat mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana devine spuma lucioasa ca pentru bezea.
Galbenusurile le mixam cu restul de zahar pana se albesc iar apoi adaugam uleiul si vanilia.

Faina o amestecam cu praful de copt si o cernem peste galbenusuri. Amestecam usor pana se incorporeaza.
Adaugam apoi spuma si amestecam usor de jos in sus.

Impartim aluatul in patru parti si coacem patru blaturi in tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit tava in forma de inima care este mai mica), la foc potrivit, timp de 8-10 minute.

Scoatem blaturile din forma si lasam la racit, fara a le suprapune.

Pentru mousse-ul de lamaie:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugam apoi amidonul si mixam pana nu mai sunt cocoloase.

Adaugam apoi laptele fierbinte, in fir subtire, amestecand energic.
Punem apoi crema pe baie de abur pana se ingroasa, amestecand continuu. Acoperim si lasam sa se racoreasca.
Intre timp hidratam gelatina in sucul de lamie. Dam apoi cateva secunde la microunde, pana se topeste gelatina.
Gelatina topita o adaugam peste budinca usor racita si amestecam pana se omogenizeaza.

Dam la frigider pana se raceste.
Mixam bine frisca si o incorporam usor in budinca racita
  
Pentru uns blaturile:
Topim la foc mic ciocolata impreuna cu untul si frisca. Dam deoparte si lasam sa se raceasca. Cand e aproape rece si mai groasa o impartim in trei parti si ungem astfel 3 din cele 4 blaturi.

Tapetam cu folie alimentara tava in care am copt blaturile. Asezam blatul neuns apoi o parte din mousse-ul de lamaie.
Procedam la fel cu celelate blaturi si restul de crema.
 Dam la frigider pentru cateva ore.

Pentru glazura:
Topim la foc mic toate ingredientele. Lasam sa se racesca putin si sa se ingroase putin.

Rasturnam tortul pe un platou si acoperim cu glazura usor racita. Eu nu am acoperit si lateralele tortului.

Ornam dupa preferinte. Eu am ornat cu un trandafir alb din pasta de zahar.

Sursa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 comentarii:

  1. LA MULTI ANI!Sa aveti parte numai de fericire,bucurii si sa sarbatoriti multi ,multi ani impreuna.Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Andrea. Iti doresc multa fericire alaturi de persoanele dragi. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos tortul...
    La multi ani fericiti impreuna...

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani si casa de piatra in continuare ! Sa aveti toata viata aniversari inimoase, ciocolatoase si dulci ca inimioara din imagine... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  5. Mimi iti multumesc mult. Weekend placut. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Daniela multumesc la fel. Pupici si un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cam cate oua mi-ar trebui daca vreau sa fac in tava mare, sa-mi iasa tot 4 foi de blat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca spune-mi te rog ce inseamna tava mare? Daca te referi la tva rotunda de 26 cm, poti sa mai adaugi 2 oua ca sa nu fie foile prea subtiri. In acest caz maresti cantitatea tuturor ingredientelor.
      Te astept cu impresii!

      Ștergere
  8. Ma gandeam la tava dreptunghiulara, normala, oare 4 oua pentru o foaie ar fi suficient?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce dimensiune are tava dreptunghiulara? Pentru tava de 20x30 cm ajung 3 oua pentru fiecare foaie.

      Ștergere
  9. Amidonul il pot inlocui cu faina? Vreau sa fac tortul saptamana viitoare pentru o aniversare in familie si am emotii, nu stiu cum va iesi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amidonul are rolul de a ingrosa compozitia. Poti folosi si faina, dar eu zic ca e mai bun amidonul. Spor la copt si astept impresii.

      Ștergere
  10. Mi-a reusit tortul, a fost foarte bun. Am avut emotii la asamblare deoarece crema era cam lichida si imi era frica ca nu se va inchega. Dupa 3-4 ore la frigider a fost ok. Interesanta combinatie de arome,crema acrisoara si glazura amaruie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ancuta ma bucur ca ti-a reusit tortul si ca v-a placut. Te mai astept cu drag si cu alte impresii.
      O zi frumoasa!

      Ștergere