sâmbătă, 30 aprilie 2011

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Prajitura aceasta eu o cunosc ca "Prajitura Snickers" insa putin diferita. Am ales sa fac varianta aceasta, pe care am vazut-o la Miha si mi-a placut mai mult decat cea pe care o cunosteam.
 Ingrediente:

Blat:
5 albusuri
100 g zahar
200 g nuca macinata

4 linguri de faina
1 praf de copt


In plus avem nevoie de:
200 g ciocolata alba

Crema:
5 galbenusuri
150 g zahar
200 g unt
200 g nuca taiata

Glazura:
100 g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida
50 g unt

Mod de preparare:

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana devine lucioasa ca la bezea.
Amestecam faina cu nuca macinata si praful de copt si o incorporam usor in spuma de albusuri. Amestecam usor pana se omogenizeaza.
Turnam aluatul in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit pana se rumeneste usor deasupra.
Scoatem blatul din tava si il lasam la racit pe un gratar.
Ciocolata alba se rade pe razatoarea cu ochiuri mari iar apoi o punem, in strat uniform peste blatul racit.

Pentru crema:
Caramelizam zaharul, la foc mic. Cand a devenit auriu dam deoparte si adaugam untul taiat cubulete. Amestecam usor pana se omogenizeaza apoi punem iar pe foc mic , pana se ingroasa.
Adaugam pe rand galbenusurile, amestecand dupa fiecare. Fierbem pana se ingroasa si capata consistenta smantanii.

La final adaugam nuca taiata si amestecam bine.
Lasam putin sa se racoreasca (dar sa nu se raceasca) si apoi intindem crema peste blat si dam la frigider.

Pentru glazura:
Punem toate ingredientele la topit pe foc mic. Dam apoi de pe foc si omogenizam.
Intindem glaazura usor racorita, peste crema. Ornam dupa preferinta (eu am folosit aschii de ciocolata) si dam la frigider petru cateva ore.

Portionam si mancam cu pofta, pentru ca e tare buna :).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

56 de comentarii:

  1. Multumesc Gaby. Din toate prajiturile facute pentru Pasti asta s-a mancat prima.
    Duminica frumoasa. Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Super Ancuta, ce bine arata, imi place...O zi placuta.

    RăspundeţiȘtergere
  3. O prajitura care-mi place si pe care o voi incerca. Cred ca-i un deliciu. Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Multumesc Miodrag. O zi frumoasa.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Sara sper sa-ti placa. Te astept cu impresii. Duminica placuta!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Eu nu stiu sa-mi fi iesit pana acum nici o crema caramel, desi sunt topita dupa ea. Tb sa o incerc pe a ta. Dar daca cumva nu-mi iese, apoi chiar ma las pagubasa :))

    RăspundeţiȘtergere
  7. Betty nu te lasa pagubasa. Sa-mi spui cum ti-a iesit. Uite aici inca o crema caramel: http://laancuta.blogspot.com/2011/09/prajitura-cu-foi-si-crema-caramel.html
    O zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Oare nu e prajitura Snickers ??? Cam seamana cu ciocolata .... Te pup !

    RăspundeţiȘtergere
  9. Ba da Mire. Am scris ca eu o cunosc ca prajitura Snickers, dar putin diferita. Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Ancuta, I've made it!! :) Mi-a reusit crema de caramel, desi la un moment dat am avut ceva emotii ca dupa ce am pus untul mi s-a strans caramelul ca atunci cand pui apa. Pana la urma s-a desfacut la fierbere, dar as vrea sa te intreb totusi daca are importanta daca pui untul taiat cubulete (si il pui pe rand?) si daca untul tb sa fie rece sau la temperatura camerei? Mersi mult. De gustat n-am gustat-o inca,ca abia ce am terminat de pus glazura, dar dupa cum arata, cred ca-i delicioasa

    RăspundeţiȘtergere
  11. Betty ma bucur ca ti-a iesit. Untul am scris ca il pun cubulete. Eu l-am pus tot odata si a fost la temperatura camerei. Daca amesteci energic cand il pui nu se va mai strange.

    Pupici si o zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Ok, inteles sa traiti! :D Oricum a fost fff buna. Si sotul meu cand a gustat-o zicea..ori mi-e mie foarte foame, ori prajitura asta chiar e ff buna! :)) Mersi inca o data de reteta

    RăspundeţiȘtergere
  13. Betty ma bucur mult ca v-a placut. Mie imi place caramelul, asa ca praji asta e exact pe gustul meu. Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  14. pt glazura se fierbe frisca?adica si frisca?

    RăspundeţiȘtergere
  15. Pentru glazura punem toate ingredientele pe foc mic (si frisca) insa nu le vom fierbe. Aducem pana la temperatura de fierbere apoi dam de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza.

    Sper ca iti este de ajutor raspunsul. O zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Multumesc Miha. Ma bucur ca iti place.

    RăspundeţiȘtergere
  17. Sunt putin cam nelamurita...frisca se pune pe foc impreuna cu celelalte ingrediente lichida sau batuta spuma ?multumesc

    RăspundeţiȘtergere
  18. Gabriela frisca se pune lichida pe foc, impreuna cu celelalte ingrediente.
    O zi buna.

    RăspundeţiȘtergere
  19. Multumesc,o sa incerc reteta de sarbatori si o sa revin cu pareri.
    O zi buna!

    RăspundeţiȘtergere
  20. Gabriela sper sa-ti placa. Sarbatori fericite!

    RăspundeţiȘtergere
  21. nuca si caramelul se intareste pe prajitura

    RăspundeţiȘtergere
  22. arata superb sper sa fie si asa de buna si o imtrebare nuca si caramelul se intaresc pe prajitura?

    RăspundeţiȘtergere
  23. Anonim daca iti place caramelul sigur iti va place si aceasta prajitura. Caramelul nu va curge, dar nici nu devine casant.
    Sarbatori fericite!

    RăspundeţiȘtergere
  24. Ti-am gasit intamplator poza ta, trunchiata, aici:
    http://3wee.ro/2011/10/12/prajitura-snickers/
    sub alta denumire. Cat a taiat din poza tot a mai ramas ...cuta.

    RăspundeţiȘtergere
  25. Multumesc Sara. Le-am scris un comentariu, dar nu cred ca se va sesiza cineva. Din pacatate sunt tot mai multe persoane care fura :(

    RăspundeţiȘtergere
  26. e f buna intr-adevar, eu am facut-o!!
    felicitari!!

    RăspundeţiȘtergere
  27. Ma bucur ca ti-a placut.
    Te mai astept cu drag!

    RăspundeţiȘtergere
  28. O sa incerc si eu sa o fac,dar as vrea sa te intreb aproximativ cate portii ti-au iesit?Mersi anticipat!

    RăspundeţiȘtergere
  29. Nikole nu pot sa-ti spun exact cate portii iasa. Asta depinde de cat de mari tai bucatile. Prajitura am facut-o in tava de 25x35 cm.

    Sper ca iti este de ajutor raspunsul. O zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  30. Mersi de raspuns.O zi frumoasa si tie!

    RăspundeţiȘtergere
  31. Multumesc din suflet pentru reteta extraordinara!!!!Am facut ieri prajiturica si toata familia mea a fost pur si simplu incantata!!Foaaaaarte gustos!

    RăspundeţiȘtergere
  32. Ma bucur tare mult ca v-a placut. Iti multumesc pentru vizita.
    Weekend placut va doresc!

    RăspundeţiȘtergere
  33. as vrea sa intreb si eu, la crema, de ce s-a separat untul de zahar(caramel ) cand l-am dat la racit?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ce moment ai dat la racit caramelul? Dupa ce adaugi untul amesteci pana se topeste iar apoi pui pe foc mic si amesteci continuu. Nu am inteles cand anume s-a separat untul de zahar.

      Ștergere
  34. abia astept s-o fac nepoteilor mei!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca o se le placa nepoteilor. O zi frumoasa!

      Ștergere
  35. Salvez reteta pentru sarbatori!:)
    Arata splendid!

    RăspundeţiȘtergere
  36. Buna Ancuta.Eu am incercat acum sa fac prajitura dar nu mi/a iesit caramelul.Mai bine zis cand am inceput sa pun galbenusurile mi sau coagulat.(sau separat ca si cum ar fi un galbenus fiert sfarmat).ce am gresit oare?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Galbenusurile trebuie puse pe rand si trebuie amestecat energic dupa fiecare, pana se incorporeaza. Focul trebuie sa fie foarte mic, sau poate chiar sa tragi putin cratita de pe foc.

      Ștergere
  37. Am facut si eu prajitura pentru aceste sarbatori. Este foarte buna! Merita facuta si savurata! Anca din IASI

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca ma bucur ca ti-a placut. Iti multumesc ca ai revenit cu impresii.
      Sarbatori cu liniste si sanatate!

      Ștergere
  38. Buna Ancuta! Am incercat sa fac prajitura dar nu mi-a iesti crema de caramel. Cand am adaugat galbenusul s-a taiat. Poti sa imi explici cand sa pun galbenusire ?? cand e caramelul rece?? cat sa las sa fiarba zaharul?? Multumesc.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca raspunsul meu nu vine prea tarziu. Zaharul il lasi sa fiarba impreuna cu untul pana se ingroasa putin apoi dai focul mic sau choiar tragi vasul de pe foc si adaugi galbenusurile amestecand energic.

      Sper sa iti reuseasca si sa iti placa prajitura.

      Ștergere
  39. Arata foarte bine prajitura, trebuie sa incerc si eu reteta.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos. Te astept cu impresii.
      Weekend frumos!

      Ștergere
  40. Felicitari Ancuta,
    pentru toate retetele,prajitura asta este foarte fina si gustoasa.

    RăspundeţiȘtergere
  41. am facut-o saptamana aceasta , e super de indata ce o gusti nu te mai poti opri , multumesc de reteta delicioasa

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut. Te mai astept cu drag!

      Ștergere
  42. Am facut-o de Pasti si a fost devorata! Cum as putea sa o transform in tort? Multumesc din suflet!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca a avut succes prajitura. Daca o vrei sub forma de tort coci blatul in tava rotunda (26 cm) iar apoi urmezi pasii, ca si pentru prajitura.

      O zi frumoasa!

      Ștergere
    2. Oare nu va fi prea gros blatul? Multumesc!

      Ștergere
    3. Daca e prea gros il poti taia si folosesti doar jumatate. Daca il faci din oua mai putine, vei avea si crema mai putina.

      Te astept cu impresii. Spor!

      Ștergere
  43. Arata super.. Sa vedem daca va iesi si a mea la fel :) Blatul este in cuptor.. urmeaza sa fac crema.. ;)

    RăspundeţiȘtergere