luni, 28 februarie 2011

Tarta cu mac si vanilie

Am venit si cu un desert pe care l-am facut pentru voi toti cei care m-ati votat si sustinut timp de 10 zile in concursul organizat de Bucataras.ro. Va multumesc mult.

Ingrediente:

Aluat fraged:
180 g faina
2 lingurite praf de copt
65 g unt
65 g zahar
1 ou
1 praf de sare


Crema de mac:
800 ml lapte
65 g gris
150 g mac
4 linguri zahar
50 g unt
~ 30 g stafide (optional)
esenta de rom
Crema de vanilie:
250 ml lapte
20 g amidon
60 g zahar
60 g unt
2 oua
esenta de vanilie

Mod de preparare:

Pentru aluatul fraged punem toate ingredientele intr-un castron si framantam.
Daca aluatul este prea sfaramicios putem sa adaugam o lingura de lapte.

Aluatul framantat il invelim in folie alimentara si dam la frigider pentru o ora.
Intre timp pregatim cremele.


Pentru crema de mac:
Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul. Cand incepe sa fiarba adaugam grisul si macul si fierbem pana se ingroasa. Amestecam continuu pentru a nu se prinde.

Luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana se topeste si se omogenizeaza. Dupa ce s-a mai racorit putin adaugam stafidele si la final esenta de rom.

Crema de vanilie:
Amestecam amidonul cu 4-5 linguri de lapte. Restul il punem la fiert impreuna cu zaharul. Cand incepe sa fiarba adaugam amidonul dizolvat si amestecam pana se ingroasa. Dam de pe foc si adaugam untul.

Lasam sa se racoresca apoi adaugam galbenusurile si amestecam bine pana se omogenizeaza.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam apoi spuma peste budinca si amestecam usor pana se incorporeaza toata spuma.

La final adaugam esenta de vanilie.

Scoatem aluatul din frigider si il intindem in tava unsa bine cu unt. Intindem aluatul bine cu mana sau cu dosul unei linguri. Ridicam aluatul si pe marginea tavii.

Punem apoi crema de mac si nivelam.

Urmeaza apoi crema de vanilie.

Coacem in cuptorul preancalzit la 180 de grade timp de 40-50 minute. Sa nu va speriati daca o sa vi se para la mijloc necoapta.
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca bine inainte de a portiona.


Daca va place macul merita sa o incercati, este tare buna! :) Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comentarii:

  1. Arata delicios... uite ca eu pana acum nu amajuns sa fac nici o prajitura cu mac... Ar trebui sa incerc reteta ta!!...

    RăspundețiȘtergere
  2. Felis multumesc pentru aprecieri. Noua ne place mult macul, iar in varianta aceasta este chiar delicios. Sper sa-ti placa. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. buna, cam ce dimensiuni are tava ta? pup si multumim ptr retete!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim tava mea obisnuita are un diametru de 26 cm. In general aceasta tava o folosesc cel mai des.
    Ma bucur ca iti plac retetele mele si te mai astept. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca imi place si mie tarta ta cu mac :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Mire ma bucur ca iti place. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult pentru aprecieri. Pup!

    RăspundețiȘtergere