duminică, 9 ianuarie 2011

Tort Winter cu portocale

Un tort special pentru sotul meu, care o data pe an este Ioan. Reteta este de pe blogul Gabrielei Cara, careia ii multumesc.

Ingrediente:

Blatul de bezea:
3 albusuri
150 g zahar pudra
cateva picaturi zeama de lamaie
stafide
bucati de nuca

Se bat albusurile bine cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si cateva picaturi de zeama de lamaie si mixam pana luceste.
Punem bezeaua in tava de tort (26 cm) tapetata cu hartie de copt si presaram deasupra stafide si bucati de nuca.
Coacem la foc mic si cu usa cuptorului intredeschisa pana se usuca bezeaua. A durat peste 2 ore coacerea.
Eu am copt bezeaua cu o zi inainte.

Blaturi (2 buc.):
1 ou
1 albus
70 g zahar
50 ml suc proaspat de portocale
50 ml ulei
75-80 g fina
1 lingurita rasa praf de copt

Mixam oul si albusul pana isi dubleaza volumul. Adaugam apoi zaharul si mixam pana devine crema.
Adaugam sucul de portocala si uleiul iar la final faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se omogenizeaza.

Impartim aluatul in doua si coacem doua blaturi subtiri, in tava rotunda (tot 26 cm) tapetata cu hartie, la foc portrivit 8-10 minute.
Se scoate blatul din tava si se indeparteaza hartia. Le lasam la racit.

Mousse de ciocolata:
300 ml frisca lichida
250 g ciocolata cu lapte
2 foi gelatina

Punem pe foc mic ciocolata rupta bucati impreuna cu jumatate din cantitatea de frisca.
Amestecam pana se topeste ciocolata, fara a lasa sa fiarba. Dam de pe foc si omogenizam.
Hidratam gelatina in apa rece 5 minute. Scurgem de apa si o adaugam in ciocolata nu foarte fierbinte.
Amestecam pana se dizolva gelatina si lasam apoi la racit.
Batem bine restul de frisca si adaugam ciocolata racita si omogenizam.
Pe un platou punem un blat iar in jurul lui montam inelul de tort. Deasupra punem mousse-ul de ciocolata si nivelam.
Acoperim cu celalalt blat si dam la rece.

Crema de portocale:
250 ml frisca lichida
40 g zahar pudra
250 g mascarpone
30 g zahar tos
50 ml suc proaspat de portocale
20 ml suc proaspat de lamaie
4 foi gelatina
coaja si pulpa de la 2 portocale mari

Frisca se bate bine impreuna cu zaharul pudra.
Amestecam barnza mascarpone cu zaharul tos pana acesta se topeste.
Adaugam branza peste frisca batuta si amestecam bine.
Peste crema adaugam coaja rasa de lamaie si pulpa de portocala curatata de pielite si taiata bucatele.
Gelatina o dizolvam la foc mic in sucul de citrice, o lasam sa se raceasca putin iar apoi o adaugam in crema.
Imbracam tortul in crema de portocale, inclusiv pe margini si dam la rece 2 ore.
Dupa ce a stat la rece punem deasupra blatul de bezea, ornam marginile cu frisca si pudram deasupra cu zahar.
Va garantez ca este o minunatie de tort :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comentarii:

  1. Arata minunat! N-am curaj sa-l incerc din cauza blatului de bezea! Nu-mi ies bezelele,de obicei! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Larisa si mie mi-a fost teama din cauza blatului de bezea. Daca il coci cu usa cuptorului usor deschisa, la foc mic, trebuie sa iasa. Eu am pus coada unei linguri de lemn in usa cuptorului. Sper sa-ti faci curaj si sa-l incerci pentru ca merita. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult Lavi. Ma bucur ca iti place. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. draga Ancuta,am incercat doua retete de ale tale si mi-au iesit super.....felicitari pt modul de prezentare...si mai asteptam noutati,am avut unele probleme cu blatul normal...dar cred ca a fost din cauza temperaturii
    inca o data felicitari........si multumim pt retetele delicioase

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca iti plac si ti-au reusit retetele mele. Te mai astept cu drag!

    Paste luminat!

    RăspundețiȘtergere