luni, 31 ianuarie 2011

Tort aniversar reloaded

Tortul l-am facut special pentru colegii de servici. Este un tort cu ciocolata si cafea pentru ca ei sunt iubitori si de cafea si de ciocolata
A trebuit sa ma "aniversez" cu doua torturi pentru ca a fost o zi mai speciala (dupa cum spunea unul din colegii mei) in data de 31 am implinit 31 de ani. Cu asa ceva nu ma mai intalnesc :)
Blat de cacao:

5 oua
150 g zahar
3 linguri ulei
4 linguri cacao
1 praf de copt
esenta de rom
150 g faina


Separam ouale iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana devin lucioase ca la bezea.
Galbenusurile le amestecam bine cu uleiul si esenta de rom iar apoi le adaugam peste spuma de albusuri.
Amestecam usor, pana se incorporeaza.

Faina amestecata cu praful de copt, si cacaoa o incorporam usor in aluat.

Turnam toata compozitia in tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coacem la foc potrivit 30 de minute. Testam cu scobitoarea.
Scoatem blatul din tava si il lasam la racit pe un gratar.


Blat de migdale:

2 oua
2 linguri zahar
1 lingura ulei
100 g migdale macinate
2 linguri faina
1 varf de cutit bicarbonat
10 ml esenta de rom

Mixam ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam apoi uleiul si esenta de rom si omogenizam.
Amestecam faina cu bicarbonatul si migdalele si o incorporam in aluat.
Coacem la foc potrivit, in tava tapetata cu hartie, timp de 10 minute.

Crema de ciocolata:


250 g ciocolata amaruie
50 g unt
200 ml frisca lichida
esenta de rom

Ciocolata rupta bucatele se pune pe foc impreuna cu untul si frisca. Aducem pana la punctul de fierbere si dam de pe foc. Amestecam pana se omogenizeaza si apoi lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit adaugam esenta de rom si mixam.

Mousse de cafea:

150 g ciocolata alba
300 ml frisca lichida
3 foi de gelatina
3 linguri cafea solubila

Punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Ciocolata rupta o punem la topit cu 150 ml frisca. Cand ajunge la punctul de fierbere o dam de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza. Adaugam gelatina hidratata si amestecam pana se dizolva iar apoi lasam  se raceasca.
Restul de frisca il mixam impreuna cu cafeaua si adaugam ciocolata racita. 


Sirop:

50 g zahar
50 ml apa



Blatul de cacao il taiem in doua.
Asezam un blat de platou si insiropam. Montam in jurul blatului inelul detasabil de la tava rotunda.
Intindem crema de ciocolata peste blat si nivelam.
Asezam blatul de migdale si insiopam.
Peste blat punem crema de cafea si apoi celalalt blat de cacao insiropat.
Dam la frigider cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.

Glazura:

100 g ciocolata amaruie
100 ml frisca lichida
50 g unt

Punem pe foc toate ingredientele si amestecam pana se topesc. Lasam sa se raceasca si cand ajunge la consistenat unei smantani mai groase intindem pe tort, incepand din mijloc. Eu nu am imbracat tortul si pe margini, am lasat doar sa curga putina glazura.
Am topit apoi 50 g ciocolata alba impreuna cu 3 linguri de lapte. Dupa ce s-a racit putin am pus intr-un posh si am trasat cateva linii peste tort.
Am ornat cu moate de frisca batuta si arahide imbracate in ciocolata.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. LA MULTI ANI Anca!!!!sa fi fericita si iubita alaturi de familia ta, superb tort, frumoasa aniversare 31 de ani pe 31, te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Dana. Numai bine si fericire iti doresc si tie. Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place si gustul tortului acesta :D il voi incerca odata si eu :) imi place cum l-ai decorat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult Mire. Ma bucur ca iti place. Decorul a fost simplu si rapid pentru ca eram in criza de timp :D.

    RăspundețiȘtergere