vineri, 14 ianuarie 2011

Melci cu scortisoara (Franzbrotchen)

Sunt specifici nordului Germaniei, in special orasului Hamburg.

Ingrediente:

500 g faina
1 plic drojdie uscata
50 g zahar
1 praf de sare
200 ml lapte caldut
2 oua

Pentru umplutura:
50 g unt
65 g zahar
2 linguri scortisoara
1 galbenus (pentru uns)

Mod de preparare:

Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut. Lasam 5 minute sa creasca.
Intr-un castron amestecam faina cu un praf de sare si adaugam restul de lapte si drojdia dospita.
Incepem sa framantam si adaugam uleiul si ouale.
Framantam un aluat elastic nelipicios.

Acoperim si lasam la dospit, la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a dospit impartim aluatul in doua si il rasturnam pe masa de lucru usor infainata.
Intindem o foaie dreptunghiulara subtire si o ungem cu untul topit.
Presaram cu jumatate din cantitatea de zahar amestecat cu scortisoara.
Rulam aluatul pe lungime, cat mai starns.
Cu un cutit ascutit taiem bucati pe diagonala. Astfel o parte va fi mai lata si una mai ingusta.
Asezam bucatile in tava tapetata cu hartie, cu partea ingusta in sus.
Cu coada unei linguri de lemn apasam melcii pe mijloc.
Ungem melcii astfel turtiti cu galbenus de ou.
Dam la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc.
Dupa ce s-au copt lasam sa se raceasca. Se pot manca simpli sau glazurati. Eu am topit putina ciocolata, am pus-o intr-o punga, i-am taiat foarte putin coltul si am ornat melcii.

Sunt foarte buni si destul de repede de preparat atunci cand aveti pofta de ceva dulce :) Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comentarii:

  1. Iubita, nu stiu de unde ai reteta, dar nu este aceea originala. Sper sa nu te superi, dar eu fara Franzbrötchen nu pot...traiesc in Hamburg
    Uite aici la mine http://wittcami.wordpress.com/2010/03/10/franzbrotchen-aus-hamburg/
    Problema in reteta ta este ca sint chiar päinici, fiindca nu ai inpachetat aluatul de 3-4 ori cu unt. Asta este musai ca sa fie foietaj si usor crocante.
    Sigur au fost si asa delicioase, numai ca nu sint originale.
    Un sfirsit de saptamina minunat si sper sa nu te superi. Salutari, Cami din Hamburg

    RăspundețiȘtergere
  2. Cami uite de aici am eu reteta http://www.chefkoch.de/rezepte/788311182166692/Franzbroetchen.html
    Nu este nicio suparare, dar probabil ca la orice prajitura exista mai multe variante.
    Iti multumesc ca mi-ai trecut pragul. O duminica frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Maria noua ne-au placut foarte mult. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Ancuta, mie sincer imi plac cum arata si cred ca sunt deliciosi; ca e reteta originala sau nu, nu stie nimeni :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Mire. Au fost chiar foarte buni. Pupici!

    RăspundețiȘtergere