marți, 28 decembrie 2010

Tort cu ciocolata si nuca

Este un tort inspirat tot de la Miha (sper ca v-ati obisnuit intre timp:)) si face parte din categoria "torturi cadou". Nu am fotografie cu sectiune (poate primesc una), dar dupa gustul de la "lins" castroane va asigur ca a fost foarte bun.

Pentru blatul de cacao:

4 oua
150 g zahar
50 ml ulei
50 g cacao
1 praf de copt
4 linguri faina
15 ml esenta de rom




Mixam ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine ca o crema.

Adaugam uleiul treptat, ca la maioneza, iar apoi esenta de rom.
Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt si o incorporam usor in aluat.
Punem aluatul in tava tapetata cu hartie si se copt si dam la cuptor 25-30 de minute, la foc mediu.

Dupa ce s-a copt, scoatem blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca iar apoi il taiem in doua.

Pentru blatul de nuca:

2 oua
2 linguri zahar
1 lingura ulei
100 g nuca macinata
2 linguri faina
1 varf de cutit bicarbonat
10 ml esenta de rom

Procedam la fel ca la blatul de cacao, iar la sfarsit adaugam nuca macinata si amestecam usor.

Coacem blatul in tava tapetata cu hartie de copt 15-20 de minute, pana se rumeneste usor pe mergini. Blatul va fi unul subtire.

Se scoate pe gratar, dupa coacere, si se lasa la racit.

Crema:

250 g ciocolata amaruie
50 g unt
200 ml frisca lichida
esenta de rom

Ciocolata rupta bucatele se pune pe foc mic impreuna cu frisca si untul. Se amesteca pana se topeste ciocolata, fara sa fiarba.

Se de deoparte, se omogenizeaza si se da la rece pana se intareste.

Dupa ce s-a intarit se adauga esenta de rom si se mixeaza pana devine o crema pufoasa.

Glazura:

200 g ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
50 g unt
Se pun toate ingredientele pe foc mic si amestecam pana se topeste ciocolata. dam deoparte si lasam sa se raceasca putin, pana capata consistenta unei smantani mai groase.

Sirop:

50 ml apa
50 g zahar
esenta de rom

Se caramelizeaza zaharul si se stinge cu apa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand ca sa se topeasca tot caramelul. Cand s-a racit adaugam esenta de rom.

Asamblarea:

Se pune pe un platou un blat cu cacao, se insiropeaza putin si se acopera cu jumatate din crema. Punem blatul de nuca, putin insiropat si cealalta jumatate de crema (am pastrat o lingura de crema pentru ornat). Acoperim tortul cu al doilea blat de cacao insiropat si dam la rece.
Pe tortul rece se intinde glazura, incepand din mijloc. Intindem glazura si pe marginile tortului.

Eu am ornat marginea tortului cu nuca macinata si am dat la rece sa se intareasca. Apoi am ornat cu frisca si o lingura de crema amestecata cu frisca batuta.

In cazul in care primesc o fotografie cu sectiunea, o sa revin :)
Dupa cum am promis, am revenit cu o fotografie e sectiunii:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. imi place;cred ca il voi incerca si eu :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Mire te astept cu impresii. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult pentru aprecieri. Te mai astept cu drag.
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere