luni, 6 decembrie 2010

Tort Caramel

Pentru tata

Ingrediente:
Blat:

5 oua
100 g zahar
2 linguri ulei
100 g faina
30 g amidon
1 praf de copt
3 linguri bilute de ciocolata

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare iar apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o spuma lucioasa.

Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga in fir subtire peste albusurile spuma. Se amesteca pana se incorporeaza.

Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt si se adauga in amestecul de oua.

La final adaugam bilutele de ciocolata si amestecam pana se incorporeaza.
Se torna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, la foc potrivit pana se rumeneste deasupra si trece testul scobitorii.


Crema:

3 galbenusuri
200 g zahar
220 ml lapte
250 ml frisca
1 lingura amidon
19 g gelatina
Galbenusurile se amesteca cu amidonul.
Gelatina se pune la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Se pune zaharul pe foc si se caramelizeaza. Cand a capatat o culoare aurie se ia de pe foc si se adauga laptele fierbinte. Atentie la aburi si la faptul ca se umfla.
Se pune iar pe foc si se amesteca pana se topeste tot zaharul.
Se adauga caramelul fierbinte peste galbenusuri. Se adauga incet avand grija sa amestecam energic pentru a nu se face cocoloase.
Se pune pe foc si se amesteca pana incepe sa se ingroase (capata aspectul unei smantani).

Lasam budinca la racit putin, iar cand a ajuns la temperatura suportabila pentru deget adaugam gelatina hidratata.
Dam la frigider pana incepe sa se intareasca.
Frisca o batem pana devine pufoasa si apoi adaugam in budinca de caramel



Sirop:

50 g zahar
100 ml apa
2 linguri lichior de ciocolata (eu nu am pus)
Punem apa cu zaharul pe foc si lasam pana se topeste tot zaharul.
Il lasam sa se raceasca iar apoi adugam lichiorul de ciocolata.

Blatul racit il taiem de doua ori pe orizontala.
Impartim crema in doua si umplem cu ea blaturile insiropate.


Glazura:

100 g ciocolata amaruie
50 g unt
50 ml frisca
1 lingura lichior de ciocolata (eu am pus coniac)
Punem pe foc mic ciocolata cu frisca si lasam sa se topeasca. Luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana se topeste.
Lasam sa se raceasca iar cand a capatat aspectul unei smantani mai groase adaugam lichiorul de ciocolata (in cazul meu: coniacul).

Punem deasupra tortului glazura, incepand de la mjloc, si o repartizam pe toata suprafata tortului.

Eu am ornat cu nuci caramelizate si turturi de zahar caramelizat
Pentru nuca caramelizata:
100 g nuca
100 g zahar
Am caramelizat zaharul si am adaugat nuca netaiata. Am intins pe o bucata de hartie de copt unsa cu unt si am lasat sa se racesca. 

Am bagat nuca intr-o punga si am zdrobit-o cu sucitorul.

Pentru turturi:
cateva linguri de zahara le-am pus la caramelizat apoi cu o furculita am trasat linii pe o foaie de copt unsa cu unt.


Sursa
Multumesc Miha.

Va poftesc la o felie de tort (cadou de la Mos Nicolae)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 comentarii:

  1. Super reteta sunt convinsa ca e si foarte delicios ...o sa-l incerc sigur; de mult imi doream sa aflu reteta la crema caramel pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-a placut. Poti sa incerci cu incredere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine tortul. Ce diametru are forma de tort in care ai copt blatul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place tortul. Tava are diametrul de 26 cm.

      Ștergere
  4. Arata foarte bine tortul si cred ca este si gustos. Poti sa imi spui te rog de diametru are forma de tort in care ai copt blatul?

    RăspundețiȘtergere
  5. O bunatate! Il voi incerca si eu! :)

    RăspundețiȘtergere