luni, 27 decembrie 2010

Prajitura Tosca

O prajitura de care m-am indragostit. Ca multe din bunatatile pe care le-am incercat si aceasta este preluata tot de la Miha. O aveam de multa vreme in plan iar acum i-a venit randul. Toti cei care au gustat-o au fost incantati. Dar sa trecem la treaba :)

Ingrediente:

Blat:

6 albusuri
150 g zahar
50 g mac
2 linguri nuca de cocs
3 linguri faina
1/2 lingurita praf de copt




Crema:
 6 galbenusuri
8 linguri zahar
3 linguri amidon
225 ml lapte
200 g unt
esenta de vanilie

Pentru blatul 2:

150 g biscuiti

Sirop:

100 ml apa
100 g zahar
1 lingura coniac

Glazura:
100 g ciocolata amaruie
100 ml frisca lichida
50 g unt

Mod de preparare:

Albusurile se mixam spuma iar apoi adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine lucioasa ca pentru bezea.
Adaugam macul si nuca de cocos si omogenizam.

Amestecam faina cu praful de copt si o cernem peste compozitia noastra. Amestecam usor pana se incorporeaza.

Se toarna aluatul in tava dreptunghiulara (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mic pana se rumeneste usor deasupra.
Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
Pentru crema mixam galbenusurile cu 6 linguri de zahar, pana devin albicioase.

Adaugam apoi amidonul si amestecam bine, sa nu ramana cocoloase.
Desfacem cu laptele rece si punem pe aragaz, la foc mic. Amestecam pana se ingroasa. Lasam la racit.

Untul moale il mixam spuma impreuna cu cele 2 linguri de zahar ramase si esenta de vanilie.. Adaugam cate putin in crema de galbenusuri rece.
Pentru sirop caramelizam zaharul iar apoi adaugam apa. Lasam sa se raceasca amestecand din cand in cand, ca sa se topeasca tot caramelul. Dupa ce s-a topit adaugam coniacul si insiropam biscuitii.

Pentru glazura punem pe foc mic ciocolata rupta bucatele impreuna cu frisca si untul. Amestecam pana se topeste ciocolata si dam deoparte.
Lasam sa se raceasca putin iar cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase o intindem peste prajitura incepand din mijloc.

Asamblare:
Intindem crema peste blatul de mac. Peste crema aliniem biscuitii insiropati.


Apoi acoperim cu glazura de ciocolata si dam la rece.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 comentarii:

  1. Super ti-a iesit! Felicitari Ancuto!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Multumesc Miha. Tare mult imi place. Fina si buna. Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  3. Foarte buna prajitura asta dar eu intampin o problema cand o fac:blatul de bezea se lipeste de tava si se sfarama cand incerc sa il dezlipesc.Aceeasi problema si cand am pus foaie de copt.
    Aveti vreun sfat pentru a remedia problema?

    RăspundeţiȘtergere
  4. Eu nu am avut probleme cu blatul. Este destul de pufos. Cred ca l-ai lasat prea mult in cuptor si s-a uscat prea tare. Trebuie doar sa se rumeneasca usor deasupra si atunci sigur nu se va mai sfarama.
    Sarbatori fericite!

    RăspundeţiȘtergere
  5. am sa fac si eu aceasta prajitura

    RăspundeţiȘtergere
  6. BUNA ANCUTA. MA NUNESC ANCUTA SI AM SI EU O INTREBARE.MACUL SE PUNE INTREG,NE MACINAT?SI....DACA SE PUNE NEMACINAT NU SE SINPTE IN BLAT? ARATA FOARTE BINE SI AZI AS VREA SA O INCERC.ASTEPT RASLUNS.O ZI FRUMOASA

    RăspundeţiȘtergere
  7. BUNA.MACUL SE PUNE INTREG , NEMACINAT??

    RăspundeţiȘtergere
  8. DA, macul se pune nemacinat. Se simte dupa ce se coace, dar nu deranjeaza.
    Sa-mi spui daca ti-a placut.
    Duminica frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  9. CEAU.AM FACUT PRAJITURA SI II FOARTE BUNA,NE-A PLACUT LA NEBUNIE.MS PT TOT .ANCUTA

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ancuta ma bucur ca v-a placut prajitura. Si eu iti multumesc pentru vizite.
      O saptamana frumoasa!

      Ștergere
  10. buna Ancuta,este a doua oara cand fac aceasta prajitura de la tine,este foarte buna
    te pup si iti doresc multa sanatate

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vero ma bucur ca ai incercat reteta si chiar ai repetat-o. Multa sananate si spor in tot ce faci.

      Ștergere
  11. Excelenta! Foarte fina, gustoasa si usor de facut :))) e numai buna pentru incepatoarele ca mine! E o prajitura cu care iti poti impresiona foarte usor invitatii.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Michelle, ma bucur ca ai incercat prajitura si ca ti-a placut. Te mai astept cu drag!

      Ștergere