sâmbătă, 25 decembrie 2010

Cozonac cu nuca

Este prima data cand fac cozonac singura. Pana acum o ajutam pe mama. Si daca tot l-am facut fara mama, m-am gandit sa fac si alta reteta (as ca sa fie diferit:)) Si uite asa am gasit cozonacul facut de Ari. Este de munca la el, dar vi-l recomand (asta daca va plac cozonacii). Este foarte pufos si aromat. Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci (eu am marit putin cantitatile, pentru ca am facut 3)

Va prezint in continuare reteta si va urez Sarbatori fericite si pline de liniste.

Ingrediente pentru 2 cozonaci:

2 plicuri drojdie uscata
375 ml lapte cald
160 g zahar
2 oua mari, la temperatura camerei
2 galbenusuri la temperatura camerei
780 g faina
1 lingurita rasa sare
coaja rasa de la o lamaie
200 g unt




Pentru unplutura:

5 albusuri
12 linguri zahar
nuca macinata
esenta de rom

Mod de preparare:

Amestecam drojdia cu putin lapte cald si 1 lingura de zahar. Lasam 5-10 minute sa creasca.

Zaharul, ouale intregi, galbenusurile si restul de lapte se amesteca iar apoi adaugam maiaua.
Adaugam faina si sarea si framantam pana se leaga.
Iar de acum incepe greul :). Framantam aluatul bine cu untul moale. Aluatul este lipicios, asa ca inhamati-va cu multa rabdare.
Am pus aluatul pe masa de lucru si l-am framantat bine, pana nu s-a mai lipit nici de masa nici de maini. Trebuie sa recunosc ca am avut si ajutor din partea sotului (ca are mai multa forta :))
Cu cat framantam mai bine aluatul, cu atat vom avea cozonaci mai pufosi.
Se pune apoi intr-un castron destul de mare, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul. A durat aproape 2 ore dospitul si aproape ca nu a mai avut loc in castron :)).

Intre timp pregatim umplutura:
Batem albusurile spuma tare iar apoi adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine lucioasa, ca pentru bezea. Incorporam usor nucile macinate si esenta de rom.

Aluatul dospit se imparte in doua si se pune pe masa usor infainata. Intindem o foaie dereptunghiulara, nu prea subtire. Ungem foaia cu umplutura de nuca si rulam cat putem de strans.
Punem cozonacul cu grija in tava tapetata cu hartie si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Ungem apoi cozonacii cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte si dam la cuptor.
Eu am copt 10 minute la foc potrivit, pana au crescut frumos. Apoi am dat focul mic si am pus sub gratar tava de la cuptor (ca sa nu se parleasca). Am copt asa inca 35 de minute, dar asta depinde de cuptorul fiecaruia.
Cozonacii se vor rumenii destul de repede deasupra, dar asta nu insemna ca sunt copti.
Se scot sin tava si se lasa sa se raceasca.

Noi am mancat o jumatate de cozonac, asa ca sa-l gustam :).
Pentru cine are masina de paine (ca eu nu am) aluatul se poate framanta si la masina de paine si atunci munca va fi redusa considerabil.
Rezultatul insa a fost pe masura eforturilor. O bunatate pufoasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comentarii:

  1. Ce frumos ti-a crescut si ce rumen este.Felicitari si Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Maria iti multumesc. Am avut emotii, dar mi-a iesit :)
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere